Sök
  • Ina Ek

Top 10 odlingsvärda snittblommor

Uppdaterat: 26 jan. 202150 kvm snittblomsodling?


Tycker du de där härliga bilderna på stora blomsterfält och lyckliga människor med armar fulla med ranunkler är inspirerande och vackra? Det gör jag med. De lever livet vi drömmer om, eller hur?

Både ja och nej skulle jag vilja påstå.

Att ha stora odlingar är ett enormt arbete och jag skulle vilja be alla som funderar på att anlägga en större blomsterodling att tänka efter både en och två gånger. Har man redan stora odlingsytor och lever på en gård med mycket mark, kanske även redan har maskiner och utrustning som kan behövas så kan det absolut vara en bra idé att ge sig in i snittblomsbranschen och skulle man inte ha egen mark kan man arrendera odlingsmark från bönder och andra markägare, men kom ihåg att ju större yta du har ju mer tungt jobb är det och desto fler dyra verktyg och maskiner behövs, för att inte tala om gödsel, frö och andra kostnader. Det är inte säkert man klarar av att eller hinner bearbeta en stor yta själv och har man oturen tar ogräset över helt. Kanske slutar det med att den där drömmen man hade blir till en tuff börda då verkligheten faktiskt sällan ser ut som på bilder.

Det betyder inte att det är fel att driva stora blomsterodlingar, absolut inte! Det kanske bara inte är så man ska börja om man inte har tidigare erfarenhet av lite större lantbruk och det går faktiskt att odla riktigt mycket blommor på betydligt mindre ytor. Det går till och med att anlägga en blomsterodling, produktiv nog för att sälja massvis buketter och blommor hela säsongen lång, på bara 50 kvadratmeter. Otroligt, eller hur? Det gäller bara att vara selektiv i det man odlar och ha en plan för hur man vill använda eller sälja det som odlas.

Det finns inget sätt som är 100% rätt eller fel och man lär sig genom att göra men med lite kunskap kan man komma en bra bit på vägen redan från start. Jag vill gärna dela med mig av min erfarenhet samt de blommorna jag, med den kunskap jag har nu, hade börjat odla om jag skapade en helt ny snittblomsodling på en mycket begränsad yta.


Först och främst vill jag säga att man blir inte rik på en liten snittblomsodling men man kanske kan skapa en stadig inkomstkälla vid sidan av något annat och på så sätt jobba deltid med något annat och resten av tiden med odlingen man brinner för. Faktum är att det inte är säkert att du blir rik på en jättestor snittblomsodling heller eftersom dina utgifter ökar markant ju större odlingen blir, dessutom blir du förmodligen tvungen att börja anställa personal, köpa dyra maskiner med mera.

Det finns ett skämt i USA som går ungefär så här "Hur lyckas en bonde tjäna en miljon? Genom att investera två miljoner." Lite dåligt översatt men ni fattar poängen. Bondelivet kan vara kul och spännande men det är absolut inte lätt, det kan dessutom knappast kallas för ett jobb utan är snarare livsstil. Mer och större är kanske inte alltid bättre.


En annan sak många tänker är att man måste bo på landet för att ha en snittblomsodling. Igen så härstammar denna idé förmodligen från tron att man måste ha stora ytor att bruka, men som jag redan har nämnt tidigare är detta långt ifrån sanningen. Det finns många blomsterodlingar i städer och därmed även folk som får hela eller del av sin inkomst därigenom. Fördelen med att odla i ett tättbefolkat område är ju att du förmodligen kommer ha mycket fler potentiella kunder i din närhet och ryktet om dig och ditt företagande kommer spridas mycket fortare.


Att begränsa sig är nyckeln till att lyckas med en småskalig snittblomsodling.

Jag kommer här att gå igenom varför det är så viktigt att begränsa antalet arter man odlar om man ska skapa en småskalig blomsterodling samt vilka blommor som jag rekommenderar och varför.


Tänk på är att välja blommor som blommar under större delen av sommaren. Blommor som tex Jungfrun i det gröna (Nigella damascena) är många gånger ett populärt val för de börjar relativt tidigt, redan i juni, en tid då det utan stora växttunnlar kan vara svårt att skapa de mängder blomstermaterial som behövs till buketter och man vill ju gärna kunna sälja buketter i samband med att sommaren gör inträde och inte minst midsommarafton. Men tyvärr blommar dessa endast mycket kort tid och när de har blommat ut och du därpå har skördat frökapslarna, som även de är dekorativa, måste du plantera nytt och det blir allt som oftast ett avbrott där den där jordplätten blir utan blommor mellan de två sådderna. Även om du förgrodlar andra eller tredje omgången blommor så behöver de tid på sig mellan utplanteringen och blomningen och har man då endast mycket liten odlingsyta så kan den där lilla tomma plätten jord vara förödande. Ett exempel på detta är enkelblommande solrosor, de som inte förgrenar sig utan bara får en blomma. När solrosen är skördad måste man så eller plantera nytt, mellan de två sådderna kan det ta 2-3 veckor innan andra blomningen kommer igång och 3 veckor är en väldigt stor procent av vår korta odlingstid här i norden. Solrosor som förgrenar sig bär blommor under en längre tid men behöver mycket mer plats per planta än de enkla och har man en riktigt liten yta så hade jag även skippat dem.


En annan sak man ska tänka på om man har en liten yta är att plantera mycket tätare än det står på fröpåsarna. Detta ger flera fördelar:

Den första och mest uppenbara fördelen är att du får fler blommor på samma yta.

Den andra är att växterna kommer att tävla om solljus och växa högre och rakare vilket gör att de får stjälkar som passar bättre till snitt.

Det tredje är att det täta bladverket gör att solljuset inte når marken under dem och gör det därmed svårare för ogräs att etablera sig. Jag planterar det mesta jag odlar från frö med ca. 15 cm mellanrum, ibland även tätare.

Kom ihåg att när man planterar tätt är det viktigt att se till att ha bra fukthållande men genomsläpplig och näringsrik jord. Hur man ekonomiskt och enklast skapar bra jordförhållanden är något jag kommer att gå igenom i ett senare inlägg.


Tänk gärna på att välja pålitliga och produktiva växter.

Pålitliga växter är de som blommar relativt rikligt och villigt. Det finns inget värre än att ha lagt flera månader på att förgro plantor som sen inte klarar omplanteringen eller inte blommar som tänkt. Vissa växter kan även variera från år till år, de blommar fint ett år men det nästa blommar de bara hälften så bra. Jag tycker det är svårt nog med skiftningar i temperatur och väder, det behöver inte försvåras ytterligare genom att odla kinkiga växter.

Ett exempel på två sorter som har visat sig vara mycket pålitliga hos mig är Rosenskära och Zinnia, två arter som ingen blomsterodling bör vara utan.

Till skillnad från grönsaker så tar blommor längre tid på sig till skörd. Anledningen till detta är att växter går i blom för att föröka sig och det gör de mot slutet av sin livscykel. Det betyder att det tar minst 60 dagar för de flesta arter att blomma. Därför är det som jag nämnde tidigare viktigt att välja sorter som blommar en längre tid så man slipper byta ut växten när den har blommat över.


Mina förslag på de ettåriga blommor jag anser vara bra att börja med om man är nybörjare eller bara har en liten yta att odla på består därför av arter som är produktiva, blommar länge, visuellt attraktiva och håller bra i vas.


10 blommor för en lång och riklig blomning på liten yta


Praktvädd Scabiosa atropurpurea


Praktvädd börjar blomma tidigt och blommar rikligt under den större dellen av odlingssäsongen om man skördar dem flitigt. Det skulle krävas riktigt många blommor för att skapa en bukett med endast praktvädd men det är inte på det sättet jag använder dem, jag använder dem för att skapa djup och det där lilla extra i buketter. Det finns många färger att välja bland, personliga favoriter är 'Black Knight' (se bild) och 'Summer Fruits'.Tänk på att det även är en bra idé att begränsa antalet färger man odlar den första säsongen om man inte redan är bekant med växten och dess växtsätt.


Basilika Ocimum basilicum


Basilika är hos oss den bästa och viktigaste växten. En bukett med bara blommor blir oftast för plottrigt, man behöver grönska för att skapa harmoni. Den gröna basilikan är oftast basen och infrastrukturen i våra buketter och får dessutom så småningom även själv vackra blommor. Man skulle faktiskt kunna göra en bukett av endast blommande basilika. Jag föredrar 'Cinnamon' och 'Citronbasilika' pga av de vackra gröna färgerna och för att de gror pålitligt,

snabbt och har ett fint, stadigt växtsätt,

men det finns många andra fina sorter. Exempel på andra bra sorter är 'Floral Spires Lavender', 'Dark Opal', 'Red Rubin' med flera.

Om din odlingsyta är väldigt begränsad rekommenderar jag att välja max två sorter.

Basilika älskar värme och måste sås inomhus och endast plantera ut efter frost. För att få den att växa sig högre kan vara värt att täcka den med en fiberduk i början samt plantera dem extra tätt.Dahlia Dahlia x pinnata


Dahlian kommer inte igång med sin blomning fören i juli men när den väl har kommit igång så ger den rikligt med blommor ända tills första frosten. I södra svergie kan det vara så sent som början november.

Man kan odla dahlia från knöl eller frö. Knölar kostar lite mer men du vet exakt hur dina blommor kommer att se ut. Att så frö fungerar också och ibland blommar frösådd dahlia till och med tidigare än de


från knöl. Vill du så dahlia från frö så rekommenderar jag att du köper fröerna 'Pompon Mix' för störst chans att få många stora och dubbla blommor. Frösådd dahlior tenderar att bli mindre, med färre kronblad och öppen mitt och man vet aldrig vilka färger man får. Även om fröpaketet har bollformade blommor i knalliga färger på framsidan så kan jag garantera att det inte blir dessa blommor du får. Dina blommor blir med störst sannolikhet inte lika runda och med färre kronblad där färgerna kan variera från mjuka pastelltoner till neongult. Ingen blomma kommer att vara den andra lik. De neongula är enligt mig de minst attraktiva och nackdelen med att så dem från frö om du har ont om plats är att du kanske får en massa färger och former du inte alls tycker om som tar upp plats. Fördelen är att det är lite billigare och har du turen att få du några exceptionella exemplar från frö kan du plocka upp och spara och vinterförvara roten till kommande säsonger.Zinnia Zinnia elegans


​Zinnia odlas flitigt både i trädgårdar och stora snittblomsodlingar och det med god anledning. Zinnian som från början var en väldigt enkel blomma med liten färgskala har avlats och kultiverats för att nu innehålla en fantastisk mängd variationer och former. Men utöver det så är Zinnian dessutom en otroligt lättodlad blomma. Den gror och blommar villigt, mycket rikligt och länge i en mängd olika klimat. Den har dessutom en ypperligt bra hållbarhet som snittblomma. Zinnia behöver ungefär 8 veckor på sig från sådd till blomning och när den väl blommar gäller det att hinna med att skörda så de inte går i frö. En regel som gäller nästan alla blommor är att när en planta går i frö slutar den lägga energi på blommningen och lägger istället den energin på fröproduktion, därför är det viktigt att plocka blommorna och klippa bort sånt som har hunnit vissna. Ju fler blommor du skördar ju mer blommar den. Jag tycker ofta de allra första blommorna kan se lite korta ut, då låter jag barnen gå på den och plocka dem till egna buketter. De brukar plocka på ett lite mer hänsynslöst sätt som jag själv inte är så bra på och endast några dagar därpå är de fulla med knoppar på nästan dubbelt så långa stjälkar. Man kan så klart även toppa dem innan första blomningen för att skapa ett liknande resultat men den där första skörden som barnen får sköta har numera nästan blivit en tradition.

Det finns många vackra zinnia sorter att välja och vad man vill satsa på är en ren smaksak men de sorter vi, ser till att alltid odla hos oss är 'Zinnia Queen Lime Blush' och 'Zinnia Mazurka', Alla färger i 'Zinnia Queen Lime' serien är både lättodlade och vackra och likaså de andra sorterna. Tänk på att titta på höjd när du väljer frö, till snitt gäller mottot ju högre desto bättre för det finns några sorter som är ganska lågväxta.Klotamarant Gomphrena globosa

Klotamarant används relativt sällan i blomsterdesign och odling.

Det kan vara för den ursprungligen endast fanns i mycket starka färger och därför kändes svår att arbeta in i buketter, det kan även vara för att de är svåra att skörda i en större skala med sina smala enkla stjälkar.

Men jag ska berätta att det finns ingen tuffare, färgglad och så rikligt blommande växt som klotamarant. Den blommar troget även den torraste och varmaste sommaren. De stadiga stjälkarna håller ovanligt länge i vas och när alla andra blommor har vissnat ner brukar klotamaranten stå kvar fint, nästan som nyplockad. Den passar dessutom utmärkt till att torka.


Som jag redan har nämnt är klotamarant nästintill oförstörbara. De stora fröna gör dem enkla att så, de klarar sig på minimala mängder vatten, de behöver inga stöd och nästan helt utan ompyssling producerar dessa små färgglada knappformade blommor stjälk efter stjälk under hela säsongen. Som torkade kan de även användas i kransar och andra arrangemang under hela vintersäsongen.
Rosenskära Cosmos bipinnatus


Utöver dahlian är rosenskäran min personliga favorit. Blomman utstrålar romantik och påminner lite om den vackra höstanemonen men med ett skörare utseende som därmed även påminner om vallmo. Den är även lik vallmon på det sättet att den blommar mer och rikligare på mager jord.

Rosenskäran är utan tvivel den mest produktiva blomman vi odlar och kan skördas hinkvis utan att det ens märks på blombeståndet. Det sägs att man kan skörda ca 5 hinkar blommor i veckan per kvadratmeter, vi har aldrig räknat men siffran känns helt rimlig.

Den gror lätt och de stora fröna är enkla att så direkt på växtplatsen. De tunna spröda skotten växer i varmt väder snabbt till sig och blir allt från 1 m till 1.5 meter höga med mängder av blommor på varje planta. Varje enskild blomma håller bara 4-5 dagar i vas, men nya knoppar öppnar upp när en blomma vissnar och en bukett rosenskära kan som en helhet stå sig i 7-9 dagar i vasen om man byter vatten regelbundet.

Jorden får gärna dra åt det magra hållet eftersom för näringsrik jord bara sörjer för mer grönska och större plantor men med färre blommor. Har man näringsrik jord kan man med fördel sätta plantorna extra nära varandra och inte gödsla under säsongens gång. Rosenskäran gillar inte kyla och är försommaren kall kan den stå och stampa ett tag innan den kommer igång riktigt, man kan då testa att täcka den med en fiberduk för att hjälpa den på traven. Sniglarna är ofta förtjusta i de unga skotten så passa på att plocka och hålla dem undan medan plantan är liten, en stor planta rår sniglarna inte på.

Rosenskära är en mycket populär trädgårdsblomma och det finns därför många olika sorter och utseenden att välja på. Våra favoriter är Rubenza, Cupcake mix, Fizzy Pink, Collarette och Double Click mix men det är en smaksak och med just rosenskära kan man med fördel så många olika sorter men lite färre av varje.Mynta Mentha


Mynta är den växten vi använder mest till att addera grönska i buketter men även blommorna används för att ge höjd och ett lite vildare och yvigare utseende.

Mynta är tidig och robust och när den har etablerat sig kommer den igen år efter år. Ja, den kan vara invasiv och tar gärna över hela trädgården om den tillåts men om den skördas regelbundet och odlas korrekt så levererar den vad som kan kännas som ändlösa mängder bukettmaterial.

Vi har inget emot att den är lite invasiv. Rötterna är ytliga och lätta att dra upp eller hugga av med spaden om de sprider sig för mycket och hos oss växer


de fritt i en solig och torr slänt och håller på så sätt ogräset borta samtidigt som de doftar gott och drar till sig oanade mängder insekter och pollinerare. Den är lätt att föröka själv och långlivad i vas, det händer till och med att myntan börjar utveckla rötter i vasen.

Precis som med de andra växterna jag har nämnt här så finns det flera olika sorters mynta och våran favorit är äppelmynta Mentha suaveolens. Den är inte bara stor och högväxande, den har även vackra ludna silvergrå blad och är dessutom mycket torktålig med en härlig doft. En annan favorit är chokladmynta Mentha piperita 'Chocolate' som med sina lite mörkare blad och yvigare växtsätt passar perfekt när man vill skapa lite mer lekfulla buketter och arrangemang.Blåklint Centaurea cyanus


Det är få som inte känner till den klassiska blå blomman som vi minns från vår barndoms midsommarkransar, vägrenar och ängar.

Blåklint är en tuff och torktålig liten blomma på långa stjälkar som trots sitt namn finns att få i många olika färger.

Även om jag älskar de blå blommorna som jag minns från barndomen så kan de med sin skarpa blå färg vara svåra att arbeta in i buketter och hos oss odlar vi därför istället de svarta och vita sorterna.


De gror lätt, så dem med fördel direkt på växtplatsen så blommar de ofta lagom till midsommar. Om man plockar dem flitigt producerar de stora mängder blommor på liten yta under hela tolv veckors tid. Var noggrann med att köpa frö till sorter som blir minst 60 cm höga eftersom det finns en del dvärg varianter på marknaden.

Så dem direkt på hösten eller mycket tidig vår (det går till och med bra att så mitt i vintern) så har du höga söta blommor lagom till midsommar.Helichrysum bracteatum


Jag föredrar att endast ge det latinska namnet på denna tuffa, hårdarbetande blomma. I Sverige säljs den ofta under benämningen Eternell, men det säljs även en massa andra arter under samma benämning så därför väljer jag att här endast ge den det latinska namnet så det inte blir några missförstånd.

Som alla eterneller så är Helichrysum bracteatum mycket bra att torka och behåller både färg och form efter torkning vilket gör den till en utmärkt året runt blomma.

Blommorna är blanka och lite hårda, nästan som papper och de låter även som papper eller halm när man drar

handen över dem. De innehåller väldigt lite vätska vilket är anledningen till att de är så lätta att torka. De finns att få i en mängd färger från mörklila till knallröda till ljusa dova rosa och pastellnyanser. De ska med fördel planteras tidigt eftersom de föredrar en kall start på säsongen men de unga plantorna tål inte frost. Har man satt dem för tidigt och det verkar bli frost en natt brukar det fungera att täcka dem med fiberduk som skydd. När de väl är etablerade och större är de mycket tåliga och behöver knappt någon skötsel alls. Så länge de skördas flitigt och inte får lov att bilda frö blommar de hela sommaren och kan på hösten även klara en lätt frostknäpp eller två.Broksalvia Salvia viridis


Den här tuffa växten är relativt okänd och därför ofta förbisedd, vilket är synd eftersom den är så otroligt enkel att odla och ofta en räddare i nöden i våra buketter.

De blommar oftast långt innan allt annat och fortsätter ända tills frosten tar dem på hösten, på så sätt slår de allt annat växtmaterial med sin fantastiskt långa skördetid och produktivitet.

Ju mer du skördar ju mer blommar den och det enda som faktiskt är lite slitsamt


med broksalvia är att hinna med att skörda innan de går i frö.

De finns att köpa i vitt, blålila och rosa eller en i en fröblandning med alla tre färger.

Broksalvia adderar ett vacker, elegant och naturligt utseende samtidigt som den skapar höjd med bara ett fåtal stjälkar i buketten.

För att de inte ska sjunka ihop efter de har skördats behöver stjälkarnas ände (ca 3 cm av änden) behandlas med kokvarmt vatten innan de sätts i vas eller bukett. Detta gör man bäst genom att doppa stjälkens ände i kokhett vatten i 30 sekunder, men se till att inte få för mycket varm ånga på resten av växten, placera den sedan direkt i kallt vatten. Efter behandlingen har broksalvia en mycket bra livslängd i vas.


En stor del av glädjen med blomsterodling är att få testa nya växtmaterial och experimentera. Mina förslag är ingen bibel som ska följas till punkt utan snarare tips på hur du själv kan komma igång med en snittblomsodling med bra arter som troget kommer att leverera mängder av blommor en stor del av odlingssäsongen. Med denna växtbas blir det lätt att addera och experimentera med ytterligare arter eftersom man har en grund att återkomma till i buketter om något skulle gå fel eller om något man vill testa att odla inte gror eller blommar som tänkt.

10 305 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
gabriela-tamara-cycman-CUIinW-bcPo-unspl

Blog 

- EN BLOMSTERODLARES ANTECKNINGAR -