Sök
  • Ina Ek

Drömmen om en snittblomsodling

Uppdaterat: 26 jan. 2021Min yngsta son skulle snart börja förskolan och jag skulle börja jobba som designkonsult i min mans företag, det var april och våren började precis göra sig märkbar. Vissheten att jag snart skulle spendera största delen av min vakna tid framför en dator började sakta svepa in mig i en mer och mer påtaglig känsla av ångest. Samtidigt bestämde jag mig för att nyttja de sista två månaderna av föräldraledigheten med att tillsammans med min son njuta av våren, vara utomhus och skapa fler och större odlingsbäddar på vår 5000 kvadratmeter tomt. Min då 8-åriga dotter Elin hakade gärna på oss och blev mycket intresserad av att odla blommor. Hon ville fylla hela vårt hem med blommor den sommaren sa hon. Hennes entusiasm för snittblommor smittade av sig. Jag har tidigare mest odlat för blomsterprakt i trädgården, inte specifikt till snitt och de ettåriga växterna jag tidigare hade lagt ner möda på var mest ätbart. Det var en ny värld av kunskap att slänga sig in i, det fanns tusentals fröer med olika vackra ettåriga blommor som skulle passa bra till snitt och minst lika mycket information om snittblommor. Snart var alla fönsterbrädorna fyllda till max med olika sådder som vi gjorde vårt bästa att hålla reda på. Samtidigt gjordes fler och fler ytor i trädgården om från gräsmatta till odlingsbäddar. Elin tyckte att vi skulle sälja lite buketter vid vägen i sommar och med de mängderna vi skulle odla och de pengarna vi har lagt på frö så kändes det som en utmärkt idé. Det skulle ju till och med vara så att det kanske fanns en möjlighet att i alla fall delvis försörja sig på det och slippa datorn, åtminstone en del av året. Jag är ju inte helt grön vad det gäller växtvärlden, jag jobbade som trädgårdsmästare i London i början 2000-talet och har även en trädgårdsdesign utbildning bakom mig, och jag visste att försörja sig på detta vis kan vara både knepigt och ett mycket slitsamt och ibland kostsamt företagande, men jag visste också hur kul det var och hur bra jag mår av det. Idén hade fått fäste i mitt huvud och drömmen var född. Jag kände i hela mitt väsen att jag både vill och kan detta om jag bara får möjligheten.


Jag började läsa allt jag kunde komma över om snittblomsodlingar. Vi gick noggrant igenom vår ekonomi, hade vi råd med utebliven inkomst ett tag framöver? Vilka kostnader har vi, vilka kostnader tillkommer och vad behöver vi göra rent praktiskt? Det ska tilläggas att vi inte är helt oerfarna gällande uppstart av eget företag, min man, Jensen, startade eget 5 år tidigare, precis efter vår flytt från Hong Kong. Det tog honom då ungefär ett och ett halvt år innan företaget började gå med plus, under den tiden jobbade jag extra mycket och var på så sätt den enda familjeförsörjaren. Det tar tid när man startar eget och det måste man vara beredd på. Det kan vara bra att dra ner på resor och annan lyx i minst ett år, många gånger längre än så. Det kan kännas tråkigt, men vi ser det som en investering i en lycklig framtid, en framtid där vi får gå till jobbet med glädjen och vetskapen om att vi har möjligheten att göra det vi brinner för snarare än det som betalar våra räkningar.

Vill man starta eget måste man göra en omställning och dra ner på en del nöjen och annat under en tid. Är man inte villig att göra den omställningen så kanske man ska fundera på om man verkligen vill vara egenföretagare.

Den sommaren drev jag projektet som en hobbyverksamhet med intentionen att samla på mig så mycket information som möjligt genom att testa vad som funkar och vad kunder tyckte. Jag ringde och pratade med eventdesigner, florister, hotell och restauranger som skulle kunna bli kunder. Drömmen den våren var att jag skulle kunna odla nog alla dessa kunder redan den sommaren, men så blev det ju så klart inte. För det första kom den största delen av det jag hade sått inte igång med blomningen fören slutet juli, för det andra hann jag inte med att fylla alla odlingsbäddar. Många av dem stod och gapade tomma eller fylldes med ogräs och annat dylikt. Trots detta bemöttes jag av entusiasm och positivitet av alla jag pratade med, det fanns knappt ett företag som inte var intresserad av att möjligen bli framtida kund och kunna få tillgång till lokalt odlade giftfria snittblommor. Med start mitten juli ända fram till november blev jag uppringd dagligen av folk som ville beställa buketter och hinkar med blommor, det spred sig fort att man kunde köpa buketter hos mig och det frågades även ofta om möjlig framtida självplock och om jag kunde tänka mig hjälpa dem med egna odlingar.

Sista buketten dahlior såldes november den hösten och den härliga berg och dalbanan som var den sommaren gav mig insikten att med mycket noggrann planering och innovativt tänkande kan detta kanske bli ett fulltidsjobb i alla fall.


Vi är som familj så glada och tacksamma att du har hittat hit, här kan du följa min resa när jag berättar hur det har gått till när jag bytte karriär från modedesigner till snittblomsodlare.

Jag kommer dela med mig av tips på vad jag tycker har fungerat bra och även sånt som har fungerat sämre för oss. Detta innebär ju inte att du som kanske går och bär på liknande drömmar inte ska göra på ditt sätt, utan min förhoppning är bara att kunna förenkla det hela lite och inte göra drömmen så oöverskådlig som den kan kännas från början och tidvis fortfarande.

En av de viktigaste kunskaperna jag lärde mig den där sommaren är att minimera. Odla inte allt på en gång. Alla blommor är vackra och älskar man odling och trädgård så är det lätt att vilja testa allt allt allt, och det gjorde jag! Även om alla blomsterodlare jag talade med sa åt mig att inte göra just det och jag övertalade mig själv att jag lyssnade till dem och begränsade mig själv blev det ändå för mycket och jag kan nu med säkerhet säga att det även var anledningen till att jag knappt hade någon blomning i juni och början juli. Du kan odla blommor i mängder på liten yta med få växter och jag hade kunnat binda dubbla mängden, kanske till och med tre gånger så mycket buketter den sommaren om jag hade begränsat mig själv till max 10 olika växter. Vilka växter det skulle vara kan du läsa om här.
1 633 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
gabriela-tamara-cycman-CUIinW-bcPo-unspl

Blog 

- EN BLOMSTERODLARES ANTECKNINGAR -