Om Dahlia

dylan-de-jonge-9SjCXUq_qSE-unsplash%20(1

​Jord och läge

Dahlior vill helst stå på en solig plats i näringsrik genomsläpplig jord med bra mullhalt.

De behöver vatten regelbundet under växtperioden dock mycket lite eller inget alls vid 'väckning' (se mer om väckning nedan).

plantera-dahlia-kn%25C3%25B6lar_edited_edited.jpg

Att väcka knölarna

Det finns många sätt att göra detta på och om du frågar dahliaodlare så gör alla lite olika. Det viktigaste att tänka på när du väcker dina dahlia knölar är att de behöver ljus, lätt ruttnar och inte tål frost. Sätt dem grunt i en större kruka med endast lätt fuktad jord på en ljus och varm plats och plantera inte ut innan första frosten är över. När det gäller vilket håll man ska plantera knölen på så brukar det finnas en bit av fjolårets stjälk kvar, den ska gärna sticka upp över jordytan medan resten av knölen täcks med jord.

Knölen kan spolas av snabbt innan plantering och därefter vattnar man endast när jorden börjar torka ut och känns torr och då endast mycket lite. Knölen innehåller redan den mesta fukt och energi den behöver för att komma igång, att övervattna kan leda till att de ruttnar och dör.

Plantera endast ut dem när all risk för frost är över.

Toppa%20dahlia_edited.jpg

Toppa din planta

När plantan har börjat växa och är ca 25cm hög är det dags att toppa plantan. Detta gör man för att den ska skjuta fler skott från sidorna, bli buskigare och ge fler blommor. Toppa gör man genom att med en vass sekatör eller kniv avlägsna toppen på växten. Klipp bort översta skottet, precis ovanför det översta bladparet. Det kan kännas hemskt att toppa en växt som har fått fart och växer fint men du kommer att vara glad för att du gjorde det när din planta börjar förgrena sig och skjuta nya och längre skott.

Har man en lite kortare dahlia sort och vill försöka tvinga upp den att bli högre kan det i samband med att man planterar den tätare med andra växter även hjälpa att toppa den ännu hårdare, det vill säga längre ner, och skörda de första blommorna långt ner. Plantan reagerar då ofta genom att skicka upp nya blommor på längre stjälkar.

sniglar%20p%C3%A5%20dahlia_edited.jpg

Sniglar

Sniglar älskar unga dahlia skott och kan på någon timme äta upp hela plantan om den fortfarande är liten. Har du mycket sniglar kan det vara värt att använda någon form av biologisk snigelbekämpning som innehåller järnfosfat. Alternativt vänta med att sätta ut plantorna tills de har blivit lite större och därmed inte lika känsliga för snigelangrepp och plocka de sniglar du ser för hand, klipp av dem huvudet och lägg dem i en påse för att slänga i bränbart soporna. Kvarlämnade döda sniglar kan locka till sig fler sniglar.

tvestj%C3%A4rt%20dahlia_edited.jpg

Tvestjärtar

Det är inte bara sniglar som älskar dahlia, tvestjärtarna äter både dahlior och andra blommor men dahlian verkar de vara extra förtjusta i. De kryper upp längst stjälken på natten när det är mörkt och sätter sig i själva blomknoppen och äter små hål i blommans kronblad. Har du små gnagmärken på dina blommor så är det med all sannolikhet tvestjärtar som har varit i farten. Ett sätt att bekämpa dem är att sätta ut uppocknervända krukor på blompinnar i rabatten med tidningspapper eller halm i. Tvestjärten kryper in där för att gömma sig under dagen, dessa kan man sen tömma regelbundet, någonstans långt bort från dahlian, för att minska antalet tvestjärtar i planteringen. Ett stycke ihoprullat wellpap fäst runt en blommpinne med ett gummiband fungerar lika bra om den tömms regelbundet.

sk%C3%B6tsel%20dahlia_edited.jpg

En lång blomning

Om du inte ska använda dina dahlior till snitt och buketter så är det viktigt att inte lämna kvar överblommade blommor på plantan. Genom att en eller två gånger i veckan se över sina dahlior och klipper bort det som har blommat över sörjer du för att växtens energi går till att producera nya blommor och får därmed en rikligare och längre blomning.

dahlia%20till%20snitt_edited.jpg

Dahlia till snitt

Ska du använda dahlian till bukett eller snitt på annat sätt så kan det vara bra att tänka på några få saker som kommer förlänga livet på din snittdahlia.

Skörda helst blommorna under den svalare tiden på dygnet och inte i stekande sol mitt på dagen.

Ha gärna med en hink med kallt vatten för att genast kunna sätta blommorna i medan du skördar. 

Doppa stjälkens ände i kokhett vatten i 30 sekunder för att underlätta vattenupptag men var försiktig så du inte får het ånga på resten av blomman. Sätt den sen genast i kallt vatten och låt den gärna vila i en timme innan du börjar skapa buketter eller arrangemang.

Byt helst vattnet blommorna står i en gång om dan.